Bernadette Soubirous

De heilige Bernadette Soubirous werd geboren als Marie-Bernard op 7 januari 1844 in het Franse dorpje Lourdes. Haar visioenen vormden de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord (= heilige plaatsen waar soms wel miljoenen mensen per jaar naartoe trekken om te bidden). Haar feestdag valt in België op 18 februari.

Kindertijd & Jeugd
Bernadette was de oudste van 9 kinderen. Ongeveer tot haar 10 jaar woonde ze met haar gezin in een molen. Nadat haar vader een ongeval meemaakte kon hij niet meer werken waardoor ze de molen verlieten. Het ene ongeluk overviel hen na het andere. Haar vader werd opgepakt omdat hij een zak meel zou hebben gestolen, wat hij niet gedaan had. Toen brak er een epidemie van de ziekte cholera uit, die Bernadette ook trof. Ze overleefde het maar hield hier wel astma aan over.

Verschijningen
Op een dag was de 14 jarige Bernadette samen met haar zusje en vriendin hout aan het sprokkelen. Ze geraakte achterop en opeens hoorde ze boven de grot van Massabielle een geruis zoals de wind. Toen zag ze een verschijning van een vrouw die in het wit gekleed was. Vanaf die dag kreeg ze regelmatig visioenen van diezelfde vrouw die zich na een tijdje voorstelde met de woorden “Ik ben de onbevlekte ontvangenis”. Dit een moeilijke term voor de figuur Maria, de moeder van Jezus. Deze term werd niet gebruikt door het normale volk dus Bernadette kon dit niet weten. In totaal kreeg ze 17 keer zo’n visioen. Maria vertelde haar om bij de grot en de daarbij horende bron een kerk te bouwen.

In het begin geloofde niemand de verhalen van Bernadette omdat mensen die met haar meegingen nooit iets zagen. Pas toen de verschijning zich had voorgesteld als de ‘Onbevlekte ontvangenis’ nam de pastoor haar serieus. Toen vonden er wonderen plaats, zoals mensen die ineens genazen van een ziekte.
In 1862 werd Bernadette officieel geloofd door de Kerk en groeide Lourdes uit tot een bedevaartplaats.

Roeping en dood
Op 22 jarige leeftijd, in 1866, trad ze in bij een kloostergemeenschap. Ze verzorgde zieke mensen maar moest regelmatig gesprekken voeren met geestelijken over haar visioenen. Ze bleef hard werken tot ze heel erg ziek werd. Ze had onder andere een tumor in haar knie, maar ze klaagde nooit. Bernadette Soubirous stierf op 16 april 1897, ze was maar 35 jaar oud. Ze zou op haar sterfbed nog een visioen hebben gehad, haar laatste woorden waren: “Ik ben als een graankorrel gemalen”.

De kist waarin Bernadette tot vandaag opgebaard ligt.

Na haar dood
Haar lichaam werd verschillende keren opgegraven en zou elke keer ‘intact’ zijn geweest.
Na de opgraving in 1925 werden haar gezicht en handen met was bedekt en werd ze tentoongesteld in het klooster van Nevers waar ze tot haar dood gewoond had.
Bernadette werd eerst zalig en in 1933 heilig verklaard.

Extra
De Oostenrijker Franz Werfel moest in de Tweede Wereldoorlog vluchten omdat hij jood was. Hij kwam terecht in Lourdes en beloofde dat als hij de oorlog zou overleven hij een boek zou schrijven over Bernadette. Franze overleefde de oorlog en bracht een boek met de titel ‘Het lied van Bernadette’ uit.
Het boek werd verfilmd, de trailer kun je hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=UA59E_phBnw


Pater Damiaan

Pater Damiaan van Molokai werd geboren als Jozef De Veuster in het Belgische Tremelo op 3 januari 1840. Hij was een Belgische pater en missionaris (= mensen bekeren tot het christendom in de kolonies). Hij is bekend geworden door zijn werk voor leprapatiënten, daarom is hij de beschermheilige voor lepra-en aidspatiënten. Zijn feestdag is op 10 mei.

Damiaan als jonge man.

Kindertijd & Jeugd
Jozef was het zevende kind van een boerenfamilie. Hij had acht broers en zussen maar verloor een van zijn zussen aan de ziekte cholera. Vanaf zijn 15de werkte hij op de boerderij van zijn vader. Zijn droom was om priester te worden, zoals zijn broer.
Hij mocht hiervoor uiteindelijk gaan studeren en in 1860 trad hij in bij dezelfde orde als zijn broer. Hij koos de broedernaam Damiaan, afkomstig van de heilige arts Damianus.

Missie
Onverwachts mocht Damiaan als missionaris naar Hawaï gaan omdat zijn broer was ziek geworden en daarom deze opdracht niet kon vervullen. In 1864 kwam hij aan op het eiland Honolulu en daar werd hij tot priester gewijd.
Hij werkte eerst op verschillende plaatsen in Hawaï tot hij besloot naar het eiland Molokai te gaan. Hier werden alle melaatsen samengebracht zonder medische hulp. Pater Damiaan vond dat ze tenminste recht hadden op een priester.

Damiaan zijn eerste realisaties op Molokai.

Molokai
In 1873 kwam hij op Molokai aan, op dat moment leefden daar 816 mensen met lepra. Damiaan bracht orde in de gemeenschap, bouwde een kerk, een school en legde wegen aan. Naast priester was hij ook dokter, timmerman en begrafenisondernemer. Hij timmerde in het begin de doodskisten en groef graven.
Dankzij hem werden er wetten nageleefd en kwamen er fatsoenlijke huizen. Zo waren er betere levensomstandigheden en hygiëne.
Zijn parochie telde na een tijd 800 tot 1000 melaatsen.

Damiaan omgeven door zijn parochianen.

Toen de prinses van Hawaï de nederzetting bezocht was ze enorm geraakt door dit alles. Zij bracht de gehele wereld op de hoogte van de situatie en Damiaans werk. Hierdoor werd hij bekend in de Verenigde Staten en Europa. Er werden grote bedragen geld opgestuurd maar deze verdwenen in kas van de Kerk. Voedsel, medicijnen en kledij kwam wel op de juiste plek terecht. Dit lukte ook omdat Damiaan zelf verschillende brieven stuurde naar velen kranten. Zijn hulpkreet werd maar één keer in een Britse krant gezet. Deze acties waren het begin van de ontwikkelingshulp die we vandaag de dag kennen.

Laatste levensjaren
In 1884 werd bij pater Damiaan lepra vastgesteld. Eerste werd hij hierdoor beschuldigd van met een vrouw te hebben geslapen omdat men in die tijd dacht dat door middel van seks met deze ziekte besmet werd.
Ondanks zijn ziekte zette Damiaan met de hulp van enkelen zijn werk voort. Hij kon dit volhouden tot 2 weken voor zijn dood. Hij stierf op 15 april 1889, hij was 49 jaar oud.

Damiaan op zijn sterfbed.

Na zijn dood
In 1936 werd zijn lichaam overgebracht naar België aan boord van het beroemde schip Mercator.
In 1995 werd pater Damiaan zalig verklaard nadat een Franse zuster was genezen van darmkanker nadat zij tot hem had gebeden. Na deze plechtigheid, waar een honderdtal Hawaiianen aanwezig waren, werd zijn rechterhand terug meegenomen naar Molokai.
In 1998 genas een vrouw aan een ongeneeslijke ziekte nadat ze bij het graf van Damiaan tot hem gebeden had. De Kerk erkende dit als een wonder en hierdoor werd pater Damiaan op 11 oktober 2009 heilig verklaard.
In 2005 werd hij verkozen tot Grootste Belg aller tijden!

Neem ten slotte nog eens een kijkje op de website http://www.damiaanactie.be .
Hoe inspireert pater Damiaan vandaag mensen?

Franciscus I

Kindertijd & Jeugd
Paus Franciscus is geboren in Buenos Aires (Argentinië) op 17 december 1936.
Zijn beide ouders hebben allebei Italiaanse roots. Zijn vader was boekhouder.
Paus Franciscus, geboren met de naam Jorge heeft twee broers en twee zussen.
De paus is sinds zijn jeugd supporter van de voetbalclub San Lorenzo de Almagro.
Hij studeerde op het einde van het middelbaar onderwijs af als chemisch technicus. Hierna ging hij werken op een voedselafdeling van een bedrijf.

Franciscus als paus.

Roeping
Een tijdje later ging Jorge studeren voor priester maar dit verliep niet van een leiden dakje. Hij werd namelijk verliefd op een meisje die hij op een bruiloft had gezien. Dit zorgde ervoor dat hij een week lang niet kon bidden. Toen heeft hij de keuze gemaakt: hij besloot het meisje te vergeten en koos daarmee voor het priesterschap. In 1969 werd Franciscus tot priester gewijd. Hij studeerde daarna nog een tijdje verder en gaf ondertussen ook nog les.
Hij spreekt vloeiend Spaans, Italiaans, Duits en Latijn.

Tijdens de oorlog op het einde van de jaren 70 in Argentinië zou Franciscus 1200 mensen die gezocht werden door de bezetter hebben geholpen te ontsnappen.
Daarnaast bezocht hij regelmatig de tamelijk arme achterbuurten van de stad Buenos Aires. Hij nam de tijd te praten met de gelovigen onder het genot van een kopje thee. Dankzij deze daden inspireerde hij andere priester om hetzelfde te doen. In de jaren daarna verdubbelde de priesters in de wijk van tien naar meer dan twintig.
Franciscus was de enige geestelijke van de Argentijnse Kerk die een afgetreden bisschop bezocht op zijn sterfbed. Deze man was afgetreden om te kunnen trouwen, daarom keken de meeste geestelijken op hem neer.

Paus Franciscus I wast voeten van 12 willekeurige mensen op Witte Donderdag.

Paus
Vanaf 13 maart 2013 is hij de 266ste paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn werk houdt niet enkel in dat hij de leider is van de Kerk maar ook de titel bisschop van Rome draagt en vorst van Vaticaanstad is.
Je kunt zeggen dat hij een ‘speciale’ paus is omdat hij de eerste paus is die verkozen werd uit de orde van de jezuïeten en ook de eerste die afkomstig is vanuit het zuidelijk halfrond.
Franciscus valt op als paus door de soberheid die je kunt terugzien in zijn kleding. Toen hij verkozen was tot paus was hij simpel in het wit gekleed terwijl de vorige pausen een chique rode mantel, een stola (= gewaad) en een gouden kruis droegen.
Franciscus neemt daarnaast een erg open houding aan naar ongelovigen en mensen met een ander geloof. Hij vind dialoog tussen de verschillende groepen heel erg belangrijk!

Opmerkelijke gebeurtenissen
De paus is erg begaan met de milieuproblematiek. In 2015 riep hij de gelovigen op om dit probleem niet te ontkennen. In 2019 was de klimaatactiviste Greta Thunberg aanwezig in Vaticaanstad. De paus moedigde haar aan om door te gaan met haar acties.

Paus Franciscus I in Abu Dhabi

Exact 800 jaar nadat Franciscus van Assisi in Egypte de sultan ontmoet, treedt paus Franciscus in zijn voetsporen. Dit jaar ging de paus namelijk in op de uitnodiging van prins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan uit Abu Dhabi. Hij heeft toen verschillende vertegenwoordigers van de moslimwereld ontmoet. Dit was een hele unieke gebeurtenis.


Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag